u produkciji

DRUGI SUSRET

 

Rat je spojio dva čoveka.
Jedan je bio pilot nevidljivog aviona F-117A,
drugi vojnik koji ga je oborio.
Prvi susret je bio na radaru.
Dale Zelko i Zoltan Dani su odlučili da se sretnu posle12 godina
Ljudska priča o jedinstvenom susretu.

Više o filmu

Long Road Through Balkan HistoryLong Road Through Balkan HistoryLong Road Through Balkan HistoryLong Road Through Balkan HistoryLong Road Through Balkan HistoryLong Road Through Balkan HistoryLong Road Through Balkan HistoryLong Road Through Balkan HistoryLong Road Through Balkan HistoryLong Road Through Balkan HistoryLong Road Through Balkan HistoryLong Road Through Balkan HistoryLong Road Through Balkan HistoryLong Road Through Balkan HistoryLong Road Through Balkan HistoryLong Road Through Balkan HistoryLong Road Through Balkan HistoryLong Road Through Balkan HistoryLong Road Through Balkan HistoryLong Road Through Balkan HistoryLong Road Through Balkan HistoryLong Road Through Balkan History Long Road Through Balkan History

Supported by:

IPA Regional Programme for Media Production.DUGO PUTOVANJE KROZ ISTORIJU,

HISTORIJU I POVIJEST

"Dug put" istražuje različite vizije zajedničke prošlosti na Balkanu i kako se te različite vizije utiču na sadašnjost i budućnost regiona. Skoro 20 godina je prošlo od raspada stare Jugoslavije,i konačno je došlo vreme za ultimativni film o balkanskom putu ...

 

Produkcija:

Produkcija: SEETV
Producent: Dusan Gajić
Režiser: Željko Mirković 
Scenario: Željko Mirković, Dušan Gajić
Novinari: Sladjana Zarić, Borjan Jovanovski
Konsultant: Tim Judah     
Kamera: Miodrag Trajković, Nenad Spasojević
Zvuk: Goran Stifanić
Video editor: Pavle Nikić
Produkcioni partneri: Optimistic Film (Srbija), New moment Video House (Makedonija).

Trajanje: 58 min, 80 min Format: HDV

Sinopsis:

          Dvojica pisaca, Miljenko Jergović iz Hrvatske i Marko Vidojković smenjuju se za volanom Yuga, simbola njihove zajedničke prošlosti, u vožnji s kraja na kraj puta koji se nekad zvao “Autoput Bratstva i jedinstva" … od Slovenije do Makedonije, preko Hrvatske, Bosne i Srbije.”


Kroz retrovizor Yuga, Marko i Miljenko bacaju pogled na zajedničku proslost, istražuju podele koje je donela istorija, pitaju se gde ih vodi sadašnjost – i dobro se zabavljaju dok to rade. Dok se Yugo probija izmedju kamiona i brzih automobila, i čeka u redovima na bezbrojnim graničnim kontrolama, Miljenko i Marko bacaju novi, sveži  pogled na stanje Balkana. U vožnji komentarišu vesti na radiju i podsećaju se starih ex YU numera, ali iznad svega - razgovaraju sa ljudima od kojih traze odgovor na to kako su dotle dospeli…. i gde će ih dalje odvesti autoput istorije.

“Naša vizija se menjala nekoliko puta u proteklih 50 godina, prateći promene tekuće politike” kaže Željko Mirković, reditelj. “Imali smo mnoge istorijske istine in tom periodu i nekako izgubili interes za istinu oko nas. Ovo dugo putovanje od 3000 km u malom, crvenom Yugu je naš pokušaj da bolje razumemo druge, ali u isto vreme nam pomaže i da bolje razumkemo sebe", kaže Mirković.

"Dovoljno je samo da pogledate način na koji su neki važni datumi iz nedavnih ratova obeleženi u Srbiji i Hrvatskoj, ili da vidite sukobljene percepcije rata u Bosni, oživele zbog suđenje Karadžić́u u Hagu, ili burne debate o ulozi četnika i partizana u Srbiji - da shvatite da ovaj film nije o prošlosti, već o sadašnjosti. Sukobljene vizije istorije nisu specijalnost Balkana, ali i ovde treba da pronađemo način da ih ostavimo iza sebe, bez stvaranja uslova za nove sukobe ", kaže Dušan Gajić́, producent dokumentarnog filma

Upoznajte vozače: Miljenko Jergović i Marko Vidojković

 

MILJENKO JERGOVIĆ

Miljenko Jergović je rođen 1966.godine, poznati pisac u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj čije priče i romani su prevedene na više od 20 jezika. Jergović je takođe novinar koji je objavio kolekciju članaka u svojom delu "Historijska čitanka" (A Reader in History, 1996). Njegov poslednji rad "Rabija i sedam meleka" (Rabija and the Seven Angels), postao je bestseler u Bosni i Hercegovini samo par dana nakon objavljivanja..

MARKO VIDOJKOVIĆ

Marko Vidojkovic je srpski pisac iz Beograda, rođen 1975.godine. Do sada je objavio pet romana. "Kandze" (The Claws) je najprodavaniji srpski roman u 2005.god. i druga najčitanija knjiga u srpskim bibliotekama u 2005. Za "Kandze" je Vidojkovic bio nagrađen prestižnom nagradom Zlatni bestseler i nagradom Pero Petra Kocića. Njegove knjige su prevedene na engleski, nemački i slovenački. Takođe peva u pank bendu On the Run.