u produkciji

DRUGI SUSRET

 

Rat je spojio dva čoveka.
Jedan je bio pilot nevidljivog aviona F-117A,
drugi vojnik koji ga je oborio.
Prvi susret je bio na radaru.
Dale Zelko i Zoltan Dani su odlučili da se sretnu posle12 godina
Ljudska priča o jedinstvenom susretu.

Više o filmu

 

DRUGI SUSRET 

Rat ih je upoznao.
Jedan je bio pilot “nevidljivog” F117A,
 a drugi raketaš koji ga je oborio.
To je bio njihov prvi susret, ali preko radara.
Dale Zelko i Zoltan Dani susreću se u Srbiji posle 12 godina.
Ljudska priča o jedinstvenom susretu.

 

 

Sinopsis

Tog marta 1999 jedan događaj je obišao ceo svet u sekundi: Oboren je „nevidljivi“ F117A. Iza tog događaja stoje dva glavna aktera: Pilot američke vojske Dale Zelko i aviona i raketaš koji je komandovao jedinicom koja ga je oborila Zoltan Dani.

Tada niko nije ni znao da je američki pilot jugoslovenskog porekla a jugoslovenski raketaš mađarskog. Oni su bili u dvema zaraćenim armijama i radili svoj posao. Pilot se katapultirao i pao u mrak, sakrio se u jaruzi i 8 sati strpljivo čekao pomoć. Sa druge strane raketaš Zoltan Dani je imao razloga za dodatno slavlje, na zastarelnom raketnom sistemu, patentirao je svoju malu inovaciju koja mu je pomogla da na radaru vidi do tada „nediljivi“ stealth. Dale je čekao u blatu  i prisećao se svojih najlepših trenutaka u životu i maštao da se ponovo vrati porodici.Posle 8 sati pomoć je stigla i on je bio spašen.Kada je Zoltan čuo da je raketaš na sigurnom bilo mu je drago da njegove rakete nisu ubile pilota već su samo onesposobile njegovo vojno sredstvo. Sudbine pilota i raketaša ubrzo nakon toga ponovo su obišle svet.
Dale Zelko po povratku nije želeo da bude heroj za medije već se posvetio svojoj porodici, a raketaš Zoltan Dani postao je pekar i vratio se svojoj porodici.

Posle 12 godina od ovog događaja ova dvojica junaka rešila su da se vide i upoznaju. Dale Zelko dolazi u Srbiju da upozna Zoltana Danija i obiđe mesto na kome je njegov avion pao pre 12 godina. Film prati susret bivšeg američkog pilota i bivšeg jugoslovenskog raketaša.

Format: HD, 16:9
Trajanje: 52 minuta za tv emitovanje, i 90 minuta za bioskopsko prikazivanje

Reditelj/ Producent: Željko Mirković
Produkcija: Optimistic film

 

Dale Zelko
o “Drugom Susretu”

 

            Pre više od 12 godina jurio sam kroz srpski vazdušni prostor, kada sam se odjednom i neočekivano našao na srpskom tlu. Bio je to krajnje nasilan i neprijatan bliski i lični „prvi susret“ sa velikim srpskim ratnikom, njegovim Timom i njihovom Zemljom. 12 godina posle tog prvog susreta, imao sam izuzetnu priliku da dobijem drugu šansu da iskusim Srbiju i njene ljude. Iskoristio sam tu šansu i zbog toga ću večno biti duboko zahvalan, bogatiji i srećan.

            Pre mog „drugog susreta“ sa Čovekom Koji Me Je Oborio i pre očekivane posete njegovoj porodici i Zemljacima, bio sam veoma uzbudjen zbog nemirnog oduševljenja i radosnog iščekivanja. Bio sam takodje ispunjen jakom anksioznošću i nevoljnošću jer nisam bio siguran kako ću na kraju biti primljen u Zemlji protiv koje sam učestvovao u ratu pre samo 12 godina. Na kraju krajeva, prvi put sam došao nepozvan i bacao bombe – a oni su ispaljivali rakete. Uverenje je stiglo pre mog skorašnjeg puta u Srbiju kada mi je Čovek Koji Me Je Oborio poručio da sam ovoga puta pozvan i da neće biti nikakvih raketa!

            „Drugi susret“ nije mogao biti divniji na tako mnogo neočekivanih načina i nije mogao biti prirodniji i spontaniji. Bilo je to neopisivo lepo iskustvo van svih mojih očekivanja. Bilo je to iskustvo koje mi je zgrabilo srce i koje će ga držati srdačno i prijatno do kraja mog života. To je blagosloveno putovanje koje se nastavlja – putovanje na kom smo svi mi na ovom Svetu zajedno. To iskustvo i tu priču želimo da podelimo...

 

Zoltan Dani
o “Drugom Susretu”

 

            Sretan je čovek koji ima mogućnost izbora. U suštini i sloboda se ustvari  i sastoji u tome da imaš izbor, tj.  da imaš više mogućnosti, ili da imaš i novi početak, ako se to pokaže kao moguće. Upravo to je i ’’Drugi susret’’, to je ustvari novi početak. To je neka nova mogućnost sazdana od pravdoljubivih ljudi kao što je i u ovom slučaju.
            Na ovaj način želimo da pošaljemo poruku čovečanstvu, da je bolje ceniti one vrednosti života koje sadrže poruke mira i tolerancije među ljudima uz uzajamno uvažavanje svih i svakoga, koliko god je to moguće.

            ’’Drugi susret’’ se desio upravo zahvaljujući gospodini Željku Mirkoviću i gospodinu Dale Zelku koji su shvatili da na ovaj način možemo svi zajedno, u ovom teškom trenutku, da damo jedan nesvakidašnji doprinos koji  vrvi od ljubavi i razumevanja i koji ima za cilj da proklamuje sveopšti mir u Svetu. A ovo nam je upravo onaj ’’biser ljudske dobrote’’ koji  nam je oduvek  nedostajalo .

Podržali: